Banca Romaneasca incepe acordarea de credite ipotecare prin programul Noua Casa

Banca Romaneasca, banca achizitionata de Eximbank, este cea de-a 9-a banca care finanteaza credite ipotecare prin programul guvernamental Noua Casa, sustine portalul bancherul.ro. Astfel, alaturi de BCR, BRD, ING, CEC Bank, Banca Transilvania, OTP Bank si Vista Bank (fosta Marfin Bank), Banca Romaneasca intra in hora finantarii creditelor ipotecare persoanelor fizice care doresc neaparat sa acceseze acest tip de credit prin programul Noua Casa. Avansul la acest tip de credit variaza in functie de valoarea creditului: 5% sau 15%. Potrivit aceleiasi surse, programul are in vedere creditarea persoanelor fara posibilitati materiale insemnate, sau persoanelor tinere aflate la prima achizitie de imobil.

Programul Prima Casa, asa cum a fost denumit la inceperea sa, a fost conceput pentru a dezmorti piata de real estate, grav afectata de criza financiara din 2008. Daca la inceput se finantau credite in Euro, din dorinta de a intari moneda nationala, BNR a dispus creditarea doar pe lei. Din peste 15 banci cate detineau in portofoliu acest produs, in acest moment doar 9 se mai pot mandri cu produsul “Prima Casa“, devenit incepand cu vara anului 2020, “Noua Casa“.

Sursa: www.bancherul.ro

Creditarea prin Noua Casa poata sa insemne un timp mai mare de asteptare pentru solicitanti versus timpul de raspuns al bancilor in ceea ce priveste acordarea unui credit ipotecar clasic. Acest lucru se datoreaza faptului ca sunt implicate mai multe parti in fluxul de acordare: banca, vanzator, cumparator, notar, evaluator si Fondul de Garantare. Dobanzile pe care bancile care participa la program le au, sunt, conform bancherul.ro aceleasi ca si procent. Exceptie face CEC Bank, care, propune un cost total mai mic celor care isi incaseaza salariul prin CEC. Costul mai mic inseamna aplicarea unei marje fixe mai mici, care, insumata cu indicele IRCC stabilit de BNR, totalizeaza dobanda aplicata creditului. Marja bancii este fixa pe toata perioada derularii creditului ipotecar si are in vedere toate costurile bancii, fixe si variabile, inclusiv marja de profit a bancii.

Pentru Eximbank, banca de stat, achizitia Bancii Romanesti a fost o buna oportunitate de a intra si pe zona persoanelor fizice, Eximbank fiind recunoscuta pentru faptul ca activa doar in partea finantarii companiilor. Practic Eximbank avea nevoie sa achizitioneze o banca cu expunere si in partea de Retail. Oportunitatea a aparut atunci cand grecii de la NBG, cei ce detineau Banca Romaneasca, au acceptat oferta Eximbank. Anterior acestui accept, Banca Romaneasca fusese petita si de maghiarii de la OTP Bank. Tranzactia prin care OTP Bank dorea achizitia Bancii Romanesti nu a primit acceptul BNR la vremea respectiva. Potrivit www.banca-romaneasca.ro, exista 97 de sucursale la nivel de tara, care dispun de ATM-uri necesare operatiunilor specifice.

Asadar creditarea persoanelor fizice prin programul Noua Casa merge mai departe cu inca o banca care poate sa finanteze credite ipotecare prin acest produs. Potrivit site-ului bancii programul de lucru este intre 9:00 – 16:30. Dat fiind faptul ca dobanda aplicata creditelor ipotecare acordate prin Noua Casa este aceeasi, diferenta va fi facuta, probabil, de expunerea bancilor in fata clientilor prin numarul de sucursale, brand, timp de raspuns la solicitarea clientilor si interactiunea acestora cu personalul bancii.

Pentru a primi consultanta gratuita si pentru a va putea personaliza oferta de credite ipotecare, clic AICI.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *