Creditele ipotecare nu au fost afectate de pandemie in 2020

Creditele ipotecare acordate de banci pentru achizitia de locuinte nu au fost afectate de pandemie in anul 2020, conform portalului online bancherul.ro. Sursa sustine ca ritmul de crestere al volumului decredite ipotecare acordat de banci persoanelor fizice a crescut in 2020 fata de 2019, iar cel al creditelor de nevoi personale a stagnat. Finantarile acordate firmelor de catre banci a avut un nivel superior in 2020, fata de 2019, inclusiv datorita programului IMM Invest, mentioneaza aceeasi sursa.

Practic, in indicatori relativi, cresterea in 2020 a fost de 4.7% fata de 2019, in timp ce creditele pentru consum au batut pasul pe loc, conform bancherul.ro. Dezvoltatorii imobiliari au lucrat inclusiv in timp de pandemie, pentru a putea finaliza constructiile incepute in 2019. Creditele ipotecare au avut un ritm mai accelerat de acordare in ultima parte a anului 2020, firesc daca tinem cont de faptul ca 2 luni a existat stare de urgenta.

Sursa: www.bancherul.ro

Banci comerciale precum Credit Europe Bank, Libra Bank, CEC Bank, Garanti BBVA, OTP Bank finanteaza cu predilectie credite ipotecare persoanelor fizice. Achizitia de imobile este incurajata in acest moment inclusiv de faptul ca indicele IRCC calculat la dobanzile variabile practicate de banci a scazut, fata de ultimul trimestru al anului 2020, de la 2.17% la 1.88%. Astfel costul total al creditelor ipotecare este mai scazut fata de anul 2020, tendinta indicelui IRCC fiind de scadere. Inclusiv BNR a redus dobanda de referinta de la 2.5% in 2019 la 1.5% in 2020, atingand un minim istoric, potrivit zf.ro.

In acest context este de asteptat ca finantarea creditelor ipotecare sa creasca in continuare. Exista destui dezvoltatori in diverse zone ale Capitalei care ofera o plaja larga de imobile potentialilor cumparatori. Dezvoltatorii imobiliari ridica blocuri inclusiv in zone adiacente Bucurestiului, cum ar fi Bragadiru, Corbeanca, Dobroiesti, ori Stefanesti. In piata exista dezvoltatori vechi in bransa care au construit si continua sa construiasca blocuri sau case / vile, dra si jucatori noi intrati pe aceasta nisa.

Pentru a beneficia de consultanta gratuita si de personalizarea creditului tau ipotecar, clic AICI.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *