Indicele IRCC calculat pentru dobanzile variabile la credite scade la 2.17% de la 2.41%

Dobanzile la creditele cu dobanda variabila, inclusiv creditele ipotecare si creditele acordate prin programul Noua Casa au scazut dupa ce BNR a stabilit noul indice IRCC la valoarea de 2.17%, potrivit mediafax.ro. Aceeasi sursa noteaza ca posesorii creditelor cu dobanda variabila vor plati astfel rate mai mici. Portalul online bancherul.ro face si un calcul: la o rata de 1.500 ron calculata pe vechea valoare, acum, pe noua valoare a indicelui IRCC rata va fi cu 40 de lei mai mica. Indicele va ramane la valoarea de 2.17% macar pana la sfarsitul acestui an, adica in ultimul trimestru al anului 2020.

Bancherul.ro subliniaza ca, totusi, IRCC este mai mare decat ROBOR, fostul indice care impreuna cu marja fixa a bancilor stabileau dobanda variabila practicata de fiecare banca comerciala in parte. Desi evolutia ROBOR este una ascendenta in ultima perioada, nivelul la care a ajuns ROBOR acum este 2.11%. Iar asta se intampla dupa ce, sustine bancherul.ro, a coborat sub nivelul de 2%, ca urmare a scaderii dobanzii de politica monetara la 1.5% efectuata de BNR la inceputul lunii august.

Sursa: www.bancherul.ro

Ca si concluzie, se remarca faptul ca, pana la finalul anului 2020, clientii bancilor posesori de credite cu dobanda variabila vor avea parte de o usoara descrestere a ratelor, urmare a scaderii indicelui IRCC. Indicele IRCC este stabilit de BNR o data la 3 luni. Este posibil ca, in functie de evolutia pietei, acest indice sa creasca in viitor, sa se mentina la acest nivel, sau sa scada.

Pentru a beneficia de cele mai bune dobanzi din piata la creditele de nevoi personale si creditele ipotecare, clic AICI.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *