Topul dobanzilor standard aferente creditelor ipotecare

Portalul online bancherul.ro a realizat un top al celor mai bune dobanzi standard ale bancilor comerciale din Romania. Prin dobanda standard se intelege dobanda pe care o banca o poate pune la dispozitia clientului sau, fara a face ajustari de tip discount sau reducere.

Topul este dominat de banci brand, CEC Bank, BCR, Banca Transilvania si Raiffeisen Bank impartindu-si primele 4 locuri. Din punct de vedere al dobanzilor mentionate in acest top, se remarca faptul ca cele mai mici dobanzi sunt dobanzile variabile. Asta inseamna ca, la marja fixa a fiecarei banci, marja care include toate costurile bancii, inclusiv profitul acesteia, se va adauga indicele IRCC, stabilit de Banca Nationala.

Sursa: www.bancherul.ro

In cadrul acestui top surprinde plasarea OTP Bank doar pe pozitia 22, stiut fiind apetitul maghiarilor de la OTP Bank de a finanta credite ipotecare. Totodata prezenta unor banci precum Idea Bank, Banca Romaneasca, ori Credit Europe Bank in primele 10 locuri ale topului este cu atat mai surprinzatoare, cu cat, acestea lasa in a doua parte a topului nume sonore precum ING Bank, BRD si chiar Garanti Bank. O alta observatie interesanta a aceleiasi surse, indica faptul ca Libra Bank prezinta incorect oferta la creditul sau ipotecar. Lipsa de transparenta a Libra Bank invocata de bancherul.ro, are la baza conditiile de valabilitate a dobanzii afisata de Libra Bank la vedere.

In contextul in care, in plina pandemie, santierele au lucrat non-stop, este de asteptat ca piata imobiliara sa se incinga, iar creditele ipotecare acordate de banci sa ia avant in urmatoarea perioada. La acest lucru poate sa contribuie si noile norme implementate de BNR privind programul Prima Casa. Se asteapta ca finantarea de credite ipoetcare prin programul guvernamental Noua Casa, fostul program Prima Casa, va aduce un surplus de clienti bancilor si, implicit un numar mai mare de credite ipotecare in portofoliu. Inclusiv dezvoltatorii imobiliari asteapta ca lucrurile sa se puna in miscare intr-o piata afectata, la randul ei, de COVID 19.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *